Ερωτήσεις για το domain name και το web hosting στην κατασκευή ιστοσελίδας

Ερωτήσεις για το domain name και το web hosting στην κατασκευή ιστοσελίδας

Ερωτήσεις για το domain name και το web hosting στην κατασκευή ιστοσελίδας

Υπάρχει μία σύγχυση στις έννοιες domain name και web hosting και τα κόστη που αυτά συνεπάγονται για την κατασκευή ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικού καταστήματος.

Κάποιοι θεωρούν ότι το domain name και το web hosting είναι το ίδιο. Κάποιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το ένα και τι είναι το άλλο. Ας εξετάσουμε λοιπόν αναλυτικά τις έννοιες, την χρησιμότητά τους αλλά και τον συσχετισμό τους.

Τι είναι domain name;

Domain name είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας σας. Είναι η διεύθυνση που πληκτρολογούν οι χρήστες του διαδικτύου στη μπάρα του URL των διάφορων μηχανών αναζήτησης (π.χ. «Webed»), για να επισκεφθούν την ιστοσελίδα σας. 

Για να το θέσουμε πιο απλά, το domain name είναι η διεύθυνση της επιχείρησής σας. Δίνετε τη διεύθυνση της επιχείρησής σας στους πελάτες σας, για να μπορέσουν να εντοπίσουν την επιχείρησή σας online και να την επισκεφθούν.

Ας γυρίσουμε όμως στα βασικά:

Το internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους με καλώδια. Για να είναι εφικτός ο εντοπισμός του κάθε υπολογιστή, κάθε υπολογιστής έχει μία μοναδική ταυτότητα που ονομάζεται διεύθυνση IP. Η διεύθυνση IP είναι ένας αριθμός με μορφή π.χ. 96.67.523.133.

Οι υπολογιστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποθηκεύουν ή να θυμούνται αυτούς τους αριθμούς. Επειδή όμως είναι ανέφικτο για τους ανθρώπους να θυμούνται αυτούς τους αριθμούς και να τους χρησιμοποιούν για την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν τα domain name.

Tι είναι web hosting;

Web hosting είναι το μέρος στο οποίο βρίσκονται τα αρχεία της ιστοσελίδας σας. Κάθε ιστοσελίδα αποτελείται από αρχεία, συνήθως html ή php, για στατικές ιστοσελίδες και δυναμικές ιστοσελίδες, αντίστοιχα.

Στο παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω, όπου το domain name είναι η διεύθυνση της επιχείρησής σας, το web hosting είναι η έδρα της επιχείρησής σας, δηλαδή ο χώρος που στεγάζεται η επιχείρησή σας ή ο χώρος που έχετε τα προϊόντα σας.

Οι χρήστες του διαδικτύου πληκτρολογούν το domain name σε μία μηχανή αναζήτησης, και αυτό μεταφράζεται αυτόματα στην διεύθυνση IP του υπολογιστή της εταιρείας web hosting που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας.

Τι σχέση έχει το domain name με το web hosting;

Το domain name δεν έχει σχέση με το web hosting. Συνεργάζονται όμως, για να μπορεί η ιστοσελίδα σας να είναι προσβάσιμη από τους χρήστες. Όπως είπαμε, το domain name είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας σας και το web hosting φιλοξενεί τα αρχεία της ιστοσελίδας σας.

Πρακτικά λοιπόν, εάν λήξει το domain name σημαίνει ότι κάποιος άλλος μπορεί να το πάρει. Σημαίνει επίσης ότι η ιστοσελίδα σας δεν έχει πλέον διεύθυνση, οπότε δε μπορεί κάποιος να την εντοπίσει.

Εάν αντίθετα λήξει το web hosting σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας έχει διεύθυνση, αφού έχετε domain name, αλλά στη διεύθυνση αυτή δε θα υπάρχουν τα αρχεία της ιστοσελίδας σας.

Γιατί χρειάζομαι domain name και web hosting για την ιστοσελίδα μου;

Kάθε ιστοσελίδα πρέπει να έχει και τα δύο.

Αρχικά χρειάζεστε web hosting για να φιλοξενεί τα αρχεία σας και μόλις γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε ένα domain name και να το παραμετροποιήσετε ώστε να δείχνει στον πάροχο της εταιρείας web hosting πού βρίσκονται τα αρχεία σας.

Όταν αγοράζετε ένα domain name, αποκτάτε το δικαίωμα να το χρησιμοποιείτε για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως ενός ή δύο ετών. Το κόστος για ένα domain name  ανέρχεται συνήθως περίπου στα 25€ ανά διετία.

Από την άλλη, υπάρχουν πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδας με πληρωμή ανά μήνα ή ανά έτος. Το web hosting μπορεί να στοιχίζει από 40-50€ ανά έτος και να ανεβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις της ιστοσελίδας σας. Θα πρέπει βεβαία να προσέξετε ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο web hosting ακόμα και αν χρειαστεί να διαθέσετε λίγα ευρώ το έτος παραπάνω.

Πρέπει να αγοράσω domain name και web hosting την ίδια στιγμή, από την ίδια εταιρεία;

Το domain name είναι ανεξάρτητο από το web hosting, οπότε η απάντηση είναι όχι και για τα δύο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε web hosting για όσο καιρό χρειάζεται η κατασκευή της ιστοσελίδας σας, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να έχετε domain name. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας μέσω ενός subdomain, το οποίο θα δημιουργήσει η εταιρεία web hosting και θα παραμετροποιήσει κατάλληλα ώστε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία της ιστοσελίδας σας.

Μόλις είναι έτοιμη η ιστοσελίδα σας μπορείτε να αγοράσετε ένα domain name από την εταιρεία web hosting που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Συνήθως, βέβαια αγοράζονται και τα δύο, την ίδια στιγμή, από την ίδια εταιρεία, ώστε να μη χρειάζεται να ασχολείστε δύο φορές με τις ανάγκες αυτές της ιστοσελίδας σας.

Μπορώ να μεταφέρω το domain name ή το web hosting σε άλλη εταιρεία;

Όπως είπαμε και παραπάνω, το domain name είναι ανεξάρτητο από το web hosting. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Μπορείτε να μετακινήσετε το web hosting σε άλλη εταιρεία και να κρατήσετε το domain name ή το αντίστροφο.

Μπορείτε να τα μετακινήσετε και την ίδια στιγμή, μαζί, σε όποια εταιρεία θέλετε. Με προσοχή βέβαια διότι υπάρχει μία πρακτική από εταιρείες web hosting, κατά την οποία μόλις αποφασίσετε να σταματήσετε τη συνεργασία σας, προσπαθούν να σας δυσκολέψουν λίγο.

Πώς ακριβώς; Στην περίπτωση λοιπόν του web hosting, συνεχίζουν να δείχνουν στο domain name σας με τα προηγούμενα αρχεία της ιστοσελίδας σας, επειδή έχετε μετακινήσει πλέον την ιστοσελίδα σας σε άλλη εταιρεία.

Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ένα domain name το οποίο δείχνει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, κάτι το οποίο προκαλεί σύγχυση στις μηχανές αναζήτησης και δρα κατά της φερεγγυότητας του domain name σας και κατ’ επέκταση και της ιστοσελίδας σας. Για αυτό το λόγο είναι καλύτερο να παραμείνετε.

Μπορώ να έχω περισσότερα από ένα domain name;

Μπορείτε να έχετε όσα domain name θέλετε, τα οποία θα δείχνουν την ίδια ή διαφορετική ιστοσελίδα. Το σωστό (σύνηθες) βέβαια είναι η ύπαρξη ενός domain name για μία ιστοσελίδα.

Το domain name όπως και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας έχουν μεγάλη σημασία για το λεγόμενο website ranking. Καλό είναι να προσπαθείτε συνεχώς να ανεβάζετε εάν θέλετε η ιστοσελίδα σας να εμφανίζεται στην 1η σελίδα στις μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο domain name και στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας καθώς είναι αυτά που θα διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την πορεία και στο SEO της ιστοσελίδας σας, όσες φορές και αν χρειαστεί να αλλάξετε το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας.

Γιατί να επιλέξετε τη Webed για το web hosting και domain name της ιστοσελίδας σας

H κατασκευή ιστοσελίδας για την επιχείρησή σας αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχία μίας επιχείρησης στην εποχή μας. Με τόσες δυνατότητες εξέλιξης μέσω αυτής, είναι κρίμα να χάνετε ευκαιρίες και πελάτες.

Στη Webed διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευση για να σάς προτείνουμε ολοκληρωμένες προτάσεις κατασκευής ιστοσελίδας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας ώστε να φτάσετε την επιχείρησή σας εκεί ακριβώς που θέλετε, ενώ προσφέρουμε ελκυστικά πακέτα web hosting.

Οι γνώσεις μας σε SEO και κατασκευή – σχεδιασμό ιστοσελίδων μάς δίνει τη δυνατότητα να σας προσφέρουμε πιο ευρείς λύσεις σε θέματα ιστοσελίδας, περιεχομένου, δομής και προσέλκυσης πελατών. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 21 6070 2930 ή βρείτε μας στην Αρτέμιδος 1, Γλυφάδα για να επιτύχουμε κάθε σας επιχειρηματικό στόχο!